ISTORIC
Scoala Cornutel
Numărul familiilor în Cornuțel a crescut tot mai mult. Aşa s-a simțit şi nevoia de a se construi o școală, copiii locuitorilor din Cornuțel nu știau nici măcar alfabetul vreunei limbi, erau slugi în satele din jur muncind pentru mâncare și haine.
În anul 1928 a început construcția primei școlii cu o singură sală de clasă și o locuință pentru învățător, care s-a încheiat în 1931. La început au frecventat școala circa 20 de copii, cu toate că numărul acestora era în jur de 50.
Primul învățător a fost domnul Zgârcea Nicolae din Valeadeni.
Documentele oficiale care atestă funcționarea școlii există din 1934.
În jurul anului 1960 pe strada principală a fost construită o școală nouă cu 8 săli de clasă, iar în anul 1973 s-a mai construit un corp de clădire cu etaj fiind necesară datorită numărului mare de copii, 293 de elevi și 35 de preșcolari din acea perioadă.
De-a lungul anilor au trecut mulți elevi ,dar și dascăli prin această unitate.
Memorabil în istoria școlii rămâne d-l înv. Ivan Șmuleac care, deşi s-a născut în jud. Maramureș, a devenit fiu al satului Cornuțel unde a activat între anii 1962 -1991.
Și-a făcut meseria de dascăl cu multă dăruire. Deși a trăit doar 65 de ani a realizat foarte multe pentru minoritatea ucraineană și satul Cornuțel.
- În 1962 formează un cor de copii apoi un cor mixt sub denumirea ” Barvinoc „ , participând la multe activități culturale atât în țară cât și peste hotare.
- A lăsat numeroase volume de poezii, nuvele și poveşti pentru copii.
- Ca răsplată pentru munca sa depusă în activitatea de învățător, dar nu numai , a fost iubit atât de familie( soția d-na înv. Miroslava Șmuleac și fiica Natalia Popescu) cât și de întreaga comunitate a satului. S-a bucurat de respectul și dragostea oferite de familie, ca soț și tată a unicei fiice și nu în ultimul rând de colegii de breaslă, de elevii și de părinții acestora.
- În anul 1983 pentru munca depusă și meritele deosebite i s-a acordat titlul de „ Învățător Evidențiat ” de Ministerul Educației și Învățământului.
- În anul 2007 pentru întreaga sa activitate dedicată culturii educaționale ce poate fi caracterizată prin : cinste și corectitudine, la îndemnul d-lui Primar Popovici Ioan în cadrul Consiliului Local s-a hotărât ca după finalizarea lucrărilor de construcție a Căminului Cultural acesta să poarte numele îndrăgitului și iubitului fiu al satului „ Ivan Șmuleac”.
- Se stinge din viaţă în primăvara anului 1999, dar datorită lucrărilor sale trăieşte şi astăzi în inimile cornuţelenilor prin melodiile, cântecele , poeziile şi operele sale.
- Alături de d-l înv. Ivan Șmuleac pot fi amintite și alte câteva nume reprezentative care au slujit școala din Cornuțel:
Buguleana, Mehera, Bucicovschi, Gorginschi Iuliana, Lupşa Maria, Eustafievici Puiu, Şmuleac Miroslava, Terelea Ileana - pensionară, Cut Ivan, Vouciuc Iura, Boancă Maria - pensionară, Şeico Vasile - pensionar, Ciabrun Mihai
Din cele mai recente statistici, recensământul 2011, reiese că populația satului Cornuțel numără 941 de locuitori, 342 de locuințe și dețin o suprafață de 129 ha de teren.
De la înființarea satului Cornuțel și până în prezent înfățișarea satului, viața socială și economică s-a schimbat radical.
Dacă spre sfârşitul secolului al XIX-lea și începutul sec. XX , ucrainenii au trăit în bordeie și printre stivele de lemne, de-a lungul timpului s-au ridicat construcții impunătoare și trainice din beton și cărămidă.
- Dacă odată bordeiele, erau luminate doar de lumina zilei acum toate casele au curent electric.
- Dacă odată erau slugi prin satele vecine muncind pentru hrană și a-și întreține copiii astăzi sunt proprietari pe pământurile câștigate cu atâta trudă.
- Dacă odată duceau grija zilei de mâine gândindu-se unde vor lucra, astăzi duc o viață mai liniștită, mulți dintre ei lucrând în diferite domenii și deținând diferite funcții atât în țară cât și străinătate.
- Dacă mulți ani s-au chinuit să foreze fântâni în diferite puncte ale localității pentru a deservi cât mai multe gospodări, astăzi cu sprijinul autorităților locale în special a d-l primar Popovici Ioan, fiecare gospodărie este racordată la rețeaua de apă curentă.
- Dacă înainte își făceau cărării printre stivele de lemne pentru a ajunge dintr-o parte în alta a localității, astăzi localitatea Cornuțel este străbătută dintr-un capăt în altul de străzi asfaltate cu sprijinul autorităților locale în special a d-l primar Popovici Ioan şi a d-lui dr. Ing. Sorin Frunzăverde preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin.
- Din totdeauna ucrainenii au știut să aprecieze și să susțină educația copiilor lor, d-l primar ca fiu al satului și bun gospodar a pus pe primul loc, înainte de toate educația copiilor. S-a îngrijit ca toate unitățile școlare să fie renovate și dotate corespunzător astfel încât aceste unități să fie primitoare și atrăgătoare pentru elevi.
- Multumim de asemenea pentru sprijinul acordat d-lui dr. Ing. Sorin Frunzăverde preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin.
- Sprijină copiii în diferite activităţi şcolare şi extraşcolare asigurându-le transport gratuit.
- Ca orice ucrainean care îşi iubeşte din totdeauna limba, obiceiurile şi tradiţia, d-l primar nu a uitat şi de partea culturală. De aceea a fost iniţiat şi realizat cu toate dotările corespunzătoare Căminul Cultural ce poartă numele „Ivan Şmuleac”, omul care a conservat şi a promovat cultura şi tradiţiile ucrainene pe aceste meleaguri.
- În cadrul Căminului Cultural își desfășoară activitatea cabinetul medical care deservește locuitorii satului și sediul UU din Cornuțel.
- După moartea d-lui înv. Ivan Şmuleac, activitatea culturală, în special grupul vocal Barvinoc a fost preluat de d-na Silvia Şuşco care este şi preşedinta a UU din Cornuţel, introducând noi cântece în repertoriul corului şi mărind componenţa grupului. Întreaga activitate este susţinută de d-l primar Popovici Ioan Vicepreşedinte a Filialei U.U. din Caraş- Severin şi Uniunea Ucrainenilor din România.
Informatii preluate din document
INTEGRAREA UCRAINENILOR ÎN BANATSATUL CORNUŢEL
- Redactat PROF. SVESTAC SIMONA 2011
Copyright© 2024 - ȘCOALA GIMNAZIALĂ CORNUȚEL
Webdesign by
INFOGHID.